nederland

Europarlementariërs eisen vertrek Dijsselbloem

Door ANP - 28 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – De rel rond eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over zijn ,,Schnaps und Frauen”-uitspraak blijft doorgaan. Meer dan zeventig van de 751 leden van het Europees Parlement uit vijftien landen, onder wie de (Duitse) leider van de christen-democraten, roepen de demissionair minister in een brief op zijn excuses aan te bieden en dan op te stappen.

Dijsselbloem zei vorige week in een interview dat ,,ik niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) kan uitgeven om daarna om hulp te vragen”. Hij doelde op de begrotingsdiscipline die alle eurolanden moeten opbrengen, maar in Zuid-Europa werd de opmerking opgevat als een sneer naar hen.

Toen hij de dag erna hier in het EU-parlement op werd aangevallen door de leider van de sociaaldemocraten, weigerde hij zijn woorden in te trekken. Daarna eiste de Portugese premier Antonio Costa zijn ontslag als eurogroepvoorzitter.