nederland

‘Handhaving Amsterdam heeft taks bereikt’

Door ANP - 01 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – Niet alleen moeten er in Amsterdam politiemensen bijkomen, ook het Openbaar Ministerie heeft dringend behoefte aan extra capaciteit. Aantallen zijn niet genoemd, maar waar meer mensen worden aangehouden moeten ook meer mensen worden berecht en daarvoor is nu niet genoeg capaciteit.

Dat bleek woensdag tijdens de presentatie van de veiligheidscijfers van de hoofdstad door burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en politiecommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg.

Zij schetsen alle drie hetzelfde beeld: de drukte in de stad is fors toegenomen. Tegelijk is er bij justitie en politie bezuinigd. Die kiezen er noodgedwongen voor om vooral mankracht te steken in grote liquidatiezaken, misdaad die veel impact heeft op de levens van de slachtoffers en handhaving in de binnenstad. Maar dat is ten koste gegaan van de ‘gewonere’ criminaliteit zoals fietsendiefstal, straatintimidatie en hufterig verkeersgedrag, en handhaving buiten het centrum. ,,Verloedering ligt daardoor op de loer”, aldus Aalbersberg.