nederland

Hoofdrol ‘Meisje van Yde’ tijdens Museumweek

Door ANP - 03 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – Meer dan vierhonderd musea doen begin april mee aan de Nationale Museumweek. Ze organiseren dan niet alleen allerlei activiteiten, maar wijzen ook een ‘pronkstuk’ in hun collectie aan. Uit de reeds aangedragen pronkstukken zijn nu al drie ‘Gouden Pronkstukken’ gekozen, die tijdens de Museumweek uitvergroot en met een gouden tintje in de openbare ruimte worden getoond.

Dit jaar is dat onder meer het Meisje van Yde, dat als gouden hologram in het centrum van Assen te zien zal zijn. Het meisje, dat tweeduizend jaar na haar dood in het veen werd gevonden, bevindt zich in de collectie van het Drents Museum.

Ook De Ploeger van Museum Helmond is tot Gouden Pronkstuk uitgeroepen. Het beeld van de Belg Constantin Meunier komt als twaalf meter hoge replica in goudkleurig piepschuim in het centrum van Helmond.

Pop-upmusea

Tenslotte wordt een letterkast uit het Onderwijsmuseum in Dordrecht in deze stad op een videoscherm belicht. Het is een onderwijsmiddel dat werd ontworpen door P.J. Prinsen (1777-1854). Deze laatste keuze werd gedaan door Museumkaarthouders.

De Nationale Museumweek is een onderneming van de Museumvereniging, de brancheorganisatie van musea in ons land. ,,Mensen gaan op vakantie in het buitenland vaak wel naar musea, maar beseffen soms niet hoeveel moois ze om de hoek kunnen vinden”, verklaart een woordvoerder het initiatief. De Gouden Pronkstukken moeten iedereen daar nog eens extra aan herinneren.

Andere andere plannen voor de komende Museumweek (3 tot en met 9 april) zijn onder meer ‘pop-upmusea’ in scholen. Museum de Fundatie, het Aviodome en Museum Kranenburgh bezorgen ieder een school zo’n tijdelijk museumpje.