nederland

Justitie vraagt uitlevering vader Insiya

Door ANP - 29 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft bij de Indiase autoriteiten een verzoek ingediend om Shehzad H. uit te leveren, de vader van het vorig jaar in Amsterdam ontvoerde meisje Insiya. Justitie ziet hem als verdachte. Dat bleek woensdag tijdens de tweede pro-formazitting in de zaak. H. zou opdracht hebben gegeven zijn dochter weg te halen bij haar moeder, Nadia Rashid, die na de scheiding het gezag had over het kind.

De toen tweejarige Insiya werd op 29 september vorig jaar gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Ze zit waarschijnlijk bij haar vader in India. Haar moeder heeft sinds Insiya is ontvoerd geen contact meer met haar gehad: ,,Mijn ex houdt dat tegen, tegen de adviezen in”, zegt Rashid.

De enige verdachte die nog in voorlopige hechtenis zit voor de ontvoering, de Amerikaan Robert B., komt niet vrij. De rechter wees zijn verzoek om het proces in vrijheid af te wachten af. Het gevaar dat B. de benen neemt is te groot, aldus de rechter, en bovendien zijn er te veel ongunstige verklaringen over hem afgelegd.

Vijf verdachten

B. was volgens verklaringen van medeverdachten ingehuurd om de oma van Insiya in bedwang te houden. Zelf zegt hij dat hij alleen was opgetrommeld om een document te overhandigen en ontkent hij dat hij geweld heeft gebruikt. Hij werd door buurtbewoners overmeesterd en zit sindsdien vast.

In verband met de kidnapping zijn in Nederland vijf verdachten opgepakt, vier mannen en een vrouw. Een deel van hen zei het idee te hebben gehad ,,iets goeds te doen”, omdat vader H. hen ervan had overtuigd dat Insiya bij hem hoorde en niet bij haar moeder.

Nog eens twee verdachten zijn in het buitenland gearresteerd (Iran en de Verenigde Staten). Het wachten is op hun uitlevering.