nederland

Koenders: bereid tot scherpe maatregelen

Door ANP - 12 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Als Nederland er met Turkije niet via een dialoog uitkomt is het kabinet bereid ,,zeer scherpe maatregelen” te nemen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zondag gezegd bij Buitenhof.

Koenders noemde, net als premier Mark Rutte eerder al, de verwijten van Turkije richting Nederland onacceptabel. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan betichtte Nederland zaterdag van nazi-achtige praktijken. Excuses eisen van Ankara heeft volgens Koenders echter weinig zin. ,,Ik geloof niet dat dat enig succes zal hebben. Ik ben er nu op uit scherp te opereren richting Turkije”, aldus Koenders.

Turkije heeft zondag excuses van Nederland geëist. ,,Totaal uitgesloten”, zei Koenders.

De diplomatieke rel met Turkije bereikte zaterdag een hoogtepunt, nadat de Turkse minister van Familiezaken was tegengehouden in Rotterdam. Na een uren durende patstelling werd de minister door de politie terug naar Duitsland begeleid.