nederland

Koenders spreekt van Turkse verbale agressie

Door ANP - 06 maart 2017

BRUSSEL (ANP) – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft maandag in Brussel gesproken van ,,verbale agressie” en ,,pertinente onwaarheden” vanuit Turkije. Dat gebeurde nadat Ankara scherpe kritiek had geuit op ons land, omdat het kabinet wil voorkomen dat Turkse ministers in Nederland campagne voeren voor een referendum.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu noemde Nederland eerder maandag ,,de gijzelaar van Wilders”. Koenders werpt de suggestie verre van zich dat Nederland zich hard opstelt uit vrees dat de PVV-leider garen spint bij een Turkse campagne op Nederlandse bodem. ,,Dit gaat niet om de Nederlandse verkiezingen. Het gaat om het referendum bij hen”, aldus Koenders.

Ook de bewering dat Nederland zaaleigenaren onder druk zou zetten om geen bijeenkomsten van Erdogan-aanhangers toe te laten, is volgens Koenders onwaar.

,,Wij gaan over ons eigen toelatingsbeleid. Mijn zorg is dat de Turkse problemen naar ons land geëxporteerd worden. Dat is ook een kwestie van veiligheid. Die zorg wordt ook door andere landen gedeeld”, aldus Koenders.