nederland

Nederland tekent voor Europese supercomputer

Door ANP - 23 maart 2017

ROME (ANP) – Nederland en zes andere EU-landen gaan samenwerken om twee supercomputers in Europa te ontwikkelen. Zij willen de achterstand op China, Japan en de VS inhalen en tekenden donderdag in Rome een verklaring hierover.

De zogeheten exascalecomputers met duizenden processoren moeten ruim honderd keer sneller zijn dan de snelste computers die nu in Europa staan, aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Economie). Wetenschappers, bedrijven en overheden in de hele EU mogen gebruikmaken van de nieuwe machines, die vanaf 2022 operationeel moeten zijn.

De Europese Commissie vergelijkt het project met het ontwikkelen van de Airbus en satellietnavigatieproject Galileo. Naast Nederland zetten Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Spanje en Luxemburg hun handtekening. Ansip moedigt andere EU-landen aan zich aan te sluiten.