nederland

Nieuwe Tweede Kamer voor het eerst bijeen

Door ANP - 23 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer is donderdag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeengekomen. Van de 150 leden van de ‘oude’ Kamer vertrokken er 71. Er zijn veel nieuwkomers. Daarnaast nemen acht bewindslieden van het demissionair kabinet-Rutte II plaats in de blauwe zetels.

De Kamervoorzitter van de vorige zittingsperiode, Khadija Arib, leidde de vergadering. Ze sprak haar medeleven uit met haar Britse collega’s, die woensdag werden opgeschrikt door een terroristische aanslag bij het parlement in Londen.

De griffier nam eerst voorzitter Arib, die hoopt dat de Kamer haar volgende week herkiest, de belofte af. Daarna volgden de andere 149 leden.

Langstzittend Kamerlid

SGP-voorman Kees van der Staaij is het langstzittende Kamerlid, een titel die hij tot woensdag moest delen met de vertrokken Harry van Bommel. PVV-leider Geert Wilders en Arib volgen hem op de voet.

Vijf nieuwe Kamerleden zijn overgekomen uit de Eerste Kamer. Vier van hen zijn van PVV-huize. De vijfde is Martin van Rooijen van 50PLUS, die in de jaren zeventig al eens in de Kamer zat als CDA’er.

De VVD blijft, ondanks verlies bij de verkiezingen, de grootste fractie. De PvdA-fractie daalt van 35 naar negen.