nederland

Nieuwe Tweede Kamer voor het eerst bijeen

Door ANP - 23 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer komt donderdag voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen. Van de 150 Kamerleden nemen er 71 voor het eerst plaats in de blauwe zetels. Sinds de verkiezingen van 2002 waren er niet meer zoveel nieuwkomers.

Alle Kamerleden worden vanaf iets na 13.00 uur beëdigd. Dat duurt zo’n half uurtje, waarna de kersverse Kamer zich buigt over de profielschets voor de voorzitter. Het is de bedoeling dat die over een week wordt gekozen. Naar verluidt maakt huidig voorzitter Khadija Arib van de PvdA een grote kans om te worden herkozen.

SGP-voorman Kees van der Staaij wordt het langstzittende lid van de nieuwe Kamer. PVV-leider Geert Wilders en Arib zelf volgen hem op de voet.

Vijf nieuwe Kamerleden komen over uit de Eerste Kamer. Vier van hen zijn van PVV-huize. De vijfde is Martin van Rooijen van 50PLUS, die in de jaren zeventig al eens in de Kamer zat als CDA’er.

De VVD blijft, ondanks verlies bij de verkiezingen, de grootste fractie. De PvdA-fractie daalt van 35 naar negen. In deze fracties zitten nu ook bewindslieden van het demissionair kabinet-Rutte II.