nederland

OM: niemand vervolgd na overlijden arrestant

Door ANP - 22 maart 2017

MAASTRICHT (ANP) – Er wordt niemand vervolgd voor het overlijden van een 35-jarige man uit Macedonië eind vorig jaar in Maastricht. De man werd daar op 20 december door de politie aangehouden in het winkelcentrum Brusselse Poort, nadat hij agressief reageerde toen hem om zijn identiteitspapieren werd gevraagd. Na onderzoek door de Rijksrecherche heeft het Openbaar Ministerie besloten van vervolging af te zien.

Verschillende omstanders schoten de politie te hulp bij de aanhouding, omdat de man zich zo fel verzette dat agenten gewond raakten. De man werd tegen de grond gewerkt en raakte onwel. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek hij overleden. Zijn doodsoorzaak kon niet vastgesteld worden, het is wel bekend dat de man psychische problemen had.

Een van de omstanders die de politie hielp, is als verdachte gehoord voor dood door schuld, maar onderzoek wees uit dat dat hij ten onrechte werd verdacht. Ook de agenten die de man aanhielden, hebben juist gehandeld, meldt het OM. Er is geen nekklem gebruikt door de politie.

De familie van de Macedoniër is op de hoogte gebracht van het besluit, laat het OM woensdag weten. De man had kort voor zijn overlijden te horen gekregen dat hij binnen enkele weken dagen de Europese Unie moest verlaten.