nederland

Onderzoek naar autochtonen als minderheid

Door ANP - 27 maart 2017

AMSTERDAM (ANP) – Wat gebeurt er als oorspronkelijke inwoners zelf een minderheid worden in hun wijken en steden? Onderzoeker Maurice Crul van de Vrije Universiteit in Amsterdam gaat de komende vijf jaar onderzoek doen naar de manier waarop de integratie verloopt voor deze ‘vergeten groep’.

Crul heeft daarvoor 2,5 miljoen euro subsidie uit Brussel ontvangen, de ERC Advanced Grant, zo werd maandag bekend. De socioloog kan nu met een team van acht onderzoekers in zes Europese steden onderzoek gaan doen onder oorspronkelijke inwoners die in aantal overvleugeld worden door mensen met diverse migrantenachtergronden.

Crul noemt het een ,,blinde vlek” dat de situatie van deze groep niet eerder is onderzocht, terwijl integratie een proces is dat van beide kanten moet komen. ,,Onderzoeken richten zich steeds op de situatie van migranten en hun nakomelingen.” De autochtone inwoners zijn volgens hem niet goed in beeld gebracht. ,,Ze krijgen alleen aandacht als er conflicten zijn of als daar groeiende steun is voor anti-immigratiepartijen.”

PVV

Het gaat de onderzoekers om de verschillen tussen steden en wijken waar meer migranten wonen dan autochtone inwoners. Zo stemt in Rotterdam bijna één derde van de autochtone Nederlanders op de PVV van Geert Wilders terwijl deze partij in Amsterdam veel minder steun geniet. ,,Waarom slaagt integratie in de hoofdstad kennelijk beter?”

De onderzoekers gaan de autochtone bevolking opzoeken in Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Malmö, Frankfurt en Wenen.