nederland

Opsporingsonderzoeken naar 200 jihadisten

Door ANP - 23 maart 2017

ROTTERDAM (ANP) – De Landelijke Recherche is begonnen met opsporingsonderzoeken naar ruim tweehonderd Nederlandse jihadisten die zich zouden hebben aangesloten bij een van de terreurgroepen in het strijdgebied in Syrië en Irak.

Dat maakte officier van justitie Ferry van Veghel donderdag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Rotterdam, waar tien mannen bij verstek zijn gedagvaard voor deelname aan de gewapende strijd van Islamitische Staat en andere strijdgroepen.

Volgens de aanklager gaat het om ruim tweehonderd onderzoeken waarin zeer moeizaam bewijs moet worden vergaard en die tijdrovend, intensief en buitengewoon intensief zijn, ook al omdat in die gebieden geen fysiek bewijs kan worden verzameld. Dat onderzoek moet leiden tot het structureel berechten van jihadisten, volgens het OM omwille van de veiligheid in Nederland.