nederland

Pechtold hoopt uitbreiding wet voltooid leven

Door ANP - 03 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – In de toekomst wordt het hopelijk ook ooit bespreekbaar om jongere mensen met een voltooid leven te helpen bij zelfdoding. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag in Nieuwsuur waar hij werd geconfronteerd met een 57-jarige Martin Kock die een stervenswens heeft.

D66 kwam recentelijk met een wetsvoorstel om ouderen van 75 jaar die een voltooid leven hebben onder voorwaarden te helpen uit het leven te stappen. Dat duurt de Kock veel te lang

,,Ik wil niet nog achttien jaar wachten. Ik heb geen zin meer. Ik wil nu (sterven)”, zei de gast. ,,Ik hoop dat in de toekomst onze beschaving zo ver gaat, dat als u dit bij volle bewustzijn, zonder dwang en als langdurige wens eist, dat we dat bespreekbaar maken”, reageerde Pechtold.

Maar daar is de samenleving volgens hem nu nog niet aan toe. Het huidige plan maakt al veel emoties los, aldus de D66-voorman. ,,We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken.”