nederland

PvdA-fractie achter Dijsselbloem

Door ANP - 22 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De PvdA-fractie verwerpt de felle Zuid-Europese kritiek op demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën als voorzitter van de eurogroep. Hij kan gewoon op zijn post blijven, aldus Tweede-Kamerlid Henk Nijboer woensdag.

Volgens hem worden er door Zuid-Europese landen ,,wel heel grote woorden” gebruikt. Zo noemde de sociaaldemocratische premier van Portugal, António Costa, Dijsselbloem een racist, xenofoob en seksist. Costa reageerde op een opmerking van Dijsselbloem dat solidariteit tussen landen samengaat met de verplichting om de begroting op orde te maken: ,,Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen uitgeven om daarna om hulp te vragen.” Die vergelijking schoot ook andere Europese sociaaldemocraten in het verkeerde keelgat.

Volgens Nijboer doet partijgenoot Dijsselbloem het al jaren uitstekend in zowel Nederland als Europa.