nederland

Rechter blokkeert miljoenen Staatsloterij

Door ANP - 09 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Claimorganisatie Loterijverlies heeft beslag gelegd op 121 miljoen euro aan tegoeden van de Staatsloterij. Dat bevestigt een woordvoerster van de rechtbank Den Haag. Loterijverlies probeert al jaren namens deelnemers geld terug te krijgen van de Staatsloterij wegens misleiding over de winkansen.

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de Staatsloterij in de periode 2000 tot 2008 haar spelers heeft misleid en dat het aankoopbedrag van loten aan vele duizenden deelnemers moet worden vergoed. Volgens Loterijverlies weigert de Staatsloterij echter over de brug te komen.

De rechtbank in Den Haag besloot vorige week maandag dat deurwaarders namens Loterijverlies beslag mochten leggen, waardoor het geld voor dertig dagen vaststaat. Die periode mag drie keer worden verlengd.

Misleid

Loterijverlies vertegenwoordigt een kleine 200.000 voormalige deelnemers aan de Staatsloterij. Die voelen zich misleid, omdat de Staatsloterij in de periode 2000 tot 2008 ook winnaars trok op onverkochte loten. Daardoor was de daadwerkelijke kans om te winnen kleiner dan de organisatie deed voorkomen.

De Staatsloterij zegt dat de beslaglegging geen gevolgen heeft voor de trekking van komende vrijdag en laat weten de rechter te vragen de beslaglegging ongedaan te maken. Een woordvoerder spreekt van een ,,bizarre” beslissing, aangezien oprichter Ferdy Roet van Loterijverlies is geschorst als bestuurder van de Stichting Loterijverlies. Roet benadrukt echter dat niet de stichting, maar Loterijverlies.nl B.V. achter de beslaglegging zit.

Roet speelt een omstreden rol in de strijd tegen de Staatsloterij. Afgelopen november liet hij zich gaan tijdens een rechtszitting in Alkmaar en gaf hij een advocaat een duw. Ook riep hij: ,,Ik maak je kapot.” Eerder raakte hij al in opspraak, omdat hij ervan beschuldigd werd miljoenen van de stichting te hebben weggesluisd. Dat was ook de reden dat hij werd geschorst als bestuurder.