nederland

Ruim 100 meldingen over ‘kiesdrempels’

Door ANP - 24 maart 2017

UTRECHT (ANP) – Na de verkiezingen op 15 maart zijn 110 meldingen gedaan over de toegankelijkheid ervan voor mensen met een beperking. De klachten kwamen binnen bij het Meldpunt Onbeperkt Stemmen, van het College voor de Rechten van de Mens. Het meest genoemde obstakel is het stembiljet, maar ook in het stemhokje gingen er dingen mis.

Sinds vorige zomer is een VN-verdrag over gehandicapten van kracht, waarin zelfstandig stemmen voor iedereen centraal staat.

Dit keer vonden mensen met een verstandelijke, lichamelijke of visuele beperking het stembiljet te groot, te moeilijk opvouwbaar of onleesbaar, door de kleine letters. Mensen in een rolstoel of scootmobiel hadden vooral problemen met de toegang tot het stemlokaal en stemhokje. Zo waren bijvoorbeeld de toegangsdeuren te zwaar, was het stemhokje te klein, was de ketting aan het potlood te kort of was het schrijfplankje te hoog of te ondiep. Veel vragen gingen ook over de hulp in het stemhokje voor blinden en slechtzienden.