nederland

Rutte: constant geprobeerd te deëscaleren

Door ANP - 12 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse regering heeft voortdurend geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke aanvaring met Turkije tot bedaren te brengen. ,,Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en ik zijn vanaf begin vorige week constant bezig geweest om te deëscaleren”, zei premier Mark Rutte in WNL Op Zondag. Rutte zei zijn Turkse ambtgenoot de afgelopen dagen acht keer te hebben gesproken.

,,Nederland is ook een trots land”, zei Rutte, en kon niet over zijn kant laten gaan dat de Turkse minister van Familiezaken haar ongewenste komst naar Nederland toch doorzette. De politie hield de minister zaterdagavond tegen in Rotterdam en gelastte haar Nederland te verlaten. ,,Onder beschaafde volken zou het betamelijk zijn geweest te gaan.”

Rutte noemde de botsing met Turkije ,,ongekend”.