nederland

Rutte: hart van Britse democratie bloedt

Door ANP - 22 maart 2017

LONDEN (ANP) – Door de vermoedelijke aanslag op het Britse parlement ,,bloedt het hart van de Britse democratie”, zegt premier Mark Rutte. ,,Maar de waarden die Westminster vertegenwoordigt zijn sterker dan haat”, verzekert hij.

Rutte heeft namens alle Nederlanders zijn Britse collega Theresa May ,,onze gevoelens van ontzetting en medeleven overgebracht”. ,,Zij aan zij blijven we met de Britten vechten tegen terrorisme. Voor vrijheid en voor menselijkheid.”

Rutte sprak eerder op de dag al uit hoe geschrokken hij is van de ,,afschuwelijke beelden” uit Londen. ,,De stad is in het hart geraakt. We leven mee met de Britten”, zei hij toen. De eerste berichten over slachtoffers deden hem ,,vrezen voor nog erger”. ,,De Britten kunnen op onze steun rekenen. We volgen de situatie nauwgezet en staan in contact met de Britse autoriteiten.”

Inmiddels is duidelijk dat bij de vermoedelijke terroristische aanslag zeker vier doden en twintig gewonden zijn gevallen. Die ,,eerste feiten” noemde Rutte hartverscheurend.