nederland

Rutte over brexit: Nederlands belang voorop

Door ANP - 29 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Het is de taak van het kabinet het Nederlands belang voorop te stellen. Dat zegt premier Mark Rutte in een reactie op het Britse vertrek uit de Europese Unie (brexit), waarvoor woensdag de procedure is gestart.

Een realistische opstelling aan beide zijden van het Kanaal is noodzakelijk, aldus Rutte. ,,Nederland zet zich daarvoor in en houdt tegelijkertijd de belangen van Nederlandse burgers en bedrijven scherp in het oog.”

Rutte noemt de brexit-procedure ,,een lang en ingewikkeld onderhandelingstraject dat twee jaar kan duren”. Hij wijst erop dat Nederland en het Verenigd Koninkrijk een lange geschiedenis delen als buren, vrienden en handelspartners. ,,Dat is een stevige basis. Tegelijkertijd breekt voor veel mensen en bedrijven uit Nederland nu een periode van onzekerheid aan. De Nederlandse regering staat pal voor hun belangen.”