nederland

SER: iedere werknemer een eigen ‘leerbudget’

Door ANP - 29 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – Iedere werkende moet een persoonsgebonden budget opbouwen om tijdens zijn loopbaan nieuwe opleidingen of cursussen te kunnen doen. Ze sparen dat budget bij elkaar met een fiscaal aantrekkelijke spaarregeling. Dat oppert de Sociaal Economische Raad (SER) in een woensdag verschenen advies over een leven lang leren.

Het adviesorgaan van regering en parlement hamert al tijden op het belang dat werknemers zich hun hele leven blijven bijscholen. Dat is nodig omdat de arbeidsmarkt snel verandert door technologische ontwikkelingen, internationalisering en verhoging van de pensioenleeftijd. De SER wil het liefst dat ook niet-werkenden zo’n budget opbouwen.

Met een nieuw kabinet in aantocht wil de SER nu doorpakken om een ,,positieve leercultuur” te ontwikkelen. De komende maanden moeten werkgevers, werknemers en de overheid om tafel om concrete afspraken te maken over de toekomst.