nederland

StembureauApp volgt opkomst op de voet

Door ANP - 09 maart 2017

ROTTERDAM (ANP) – In navolging van pionier Rotterdam voeren ook Den Haag, Utrecht, Groningen en Zoetermeer de komende verkiezingen de StembureauApp in. Daarmee kan van minuut tot minuut de opkomst van de kiezers in de stemlokalen worden gevolgd. Het opkomstpercentage is op de voet te volgen via de websites van de betrokken gemeenten.

De deelnemende gemeenten besloten pas donderdag, minder dan een week voor de verkiezingen, de invoering door te zetten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde eerst zekerheid hebben over het feit dat de App geen onderdeel uitmaakt van het telproces en dat er evenmin telresultaten mee worden doorgegeven.

De app houdt precies bij wanneer een stempas wordt gescand die is afgegeven aan de voorzitter van het stembureau. Met die scan wordt het stempasnummer gecontroleerd en via de app nogmaals op geldigheid gecheckt.