nederland

VVD, CDA, D66 en GroenLinks samen om tafel

Door ANP - 23 maart 2017

DEN HAAG (ANP) – De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks schuiven donderdag gezamenlijk aan bij verkenner Edith Schippers. Hier wordt waarschijnlijk besloten of er verder onderhandeld kan worden over een coalitie van deze vier partijen.

De verschillen tussen de partijen zijn groot. Met GroenLinks aan de ene kant van het politieke spectrum en de VVD aan de andere kant. Toch lijken de vier partijen deze combinatie serieus te nemen. Vooral D66 wil graag een poging met GroenLinks doen.

Het overleg van de verkenner met Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) begint om 10.00 uur. Daarvoor heeft Schippers nog een onderhoud met voorzitter Ankie Broekers-Knol van de Eerste Kamer.

Omdat Schippers extra tijd nodig heeft voor haar gesprekken is de verkenning met een week verlengd. Ze komt dinsdag met haar verslag. De dag erna praat de Tweede kamer over haar bevindingen. Als de vier partijen verder willen, kan daarna het echte onderhandelen beginnen. Het is niet uitgesloten dat Schippers dan daarbij de informateur zal zijn.