nederland

AKP stuurt weer brief aan Turkse Nederlanders

Door ANP - 07 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Turkse Nederlanders hebben vrijdag een brief ontvangen van de AK-partij (AKP) van president Recep Tayyip Erdogan. In het door premier Binali Yildirim ondertekende schrijven wordt hoog opgegeven over de ontwikkelingen in Turkije en gewezen op de ,,historische mogelijkheid” om via het referendum het land ,,nog meer vrijheid, veelzijdigheid, welvaart en democratie te bezorgen.”

Bij de verkiezingen van eind 2015 kregen stemgerechtigden in Nederland een soortgelijke brief in de bus. Dat leidde tot veel commotie en een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens naar de wijze waarop de partij aan de persoonsgegevens kwam. Daaruit bleek dat de AK-partij de adressenlijst van kiesgerechtigden mocht kopen. Desondanks noemde vicepremier Lodewijk Asscher de brief ,,volstrekt ongepast”. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) riep de Turkse ambassadeur op het matje.