nederland

Amsterdam past plan voor erfpacht aan

Door ANP - 21 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De gemeente Amsterdam heeft de plannen voor het nieuwe erfpachtstelsel vrijdag fors aangepast. Het wordt voor erfpachters goedkoper en gunstiger om vrijwillig over te stappen op eeuwigdurende erfpacht.

Het Amsterdamse gemeentebestuur heeft vrijdag aanpassingen in het voorstel aangebracht om tegemoet te komen aan de kritiek van grote aantallen insprekers die hoge woonlasten vreesden. ,,Door de insprekers is de politieke realiteit veranderd en ontstond draagvlak om korting aan te bieden aan erfpachters die vrijwillig overstappen”, zegt wethouder Eric van der Burg (grondzaken). Hij spreekt van een historisch besluit.

Erfpachters krijgen tot 2020 de tijd om onder de gunstiger voorwaarden over te stappen. Eeuwigdurende erfpacht betekent dat het jaarlijkse bedrag dat de huiseigenaar moet betalen aan de eigenaar van de grond, namelijk de gemeente, voortaan eenmalig wordt vastgesteld en niet meer tussentijds wordt herzien.