nederland

Boetes voor NS en ProRail om HSL

Door ANP - 13 april 2017

UTRECHT (ANP) – Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) heeft de NS en ProRail boetes opgelegd van in totaal 2,3 miljoen euro omdat hun prestaties van de Hogesnelheidslijn (HSL) vorig jaar opnieuw onder de maat zijn gebleven.

De Nederlandse Spoorwegen krijgen een boete van 1,25 miljoen omdat afspraken over het aantal zitplaatsen niet zijn nagekomen en de reizigers te veel last van vertragingen hadden. In de tweede helft van 2016 is het aantal vertragingen wel afgenomen. ProRail moet 1,05 miljoen betalen omdat minder treinen op tijd reden.

Volgens Dijksma presteerden de spoorbedrijven in 2016 beter dan de jaren daarvoor, maar blijft de HSL voor beide een achilleshiel. ,,Dit moet écht beter”, aldus de bewindsvrouw.

Rauw

De NS is onaangenaam verrast door de miljoenenboete. ,,Ik heb het idee dat we in een verkeerd toneelstuk terecht zijn gekomen”, reageerde NS-topman Roger van Boxtel. Hij heeft uit de media moeten vernemen dat de boete is opgelegd. ,,Ik begrijp het niet. Dit valt echt rauw op ons dak.” Van Boxtel kon nog niet zeggen of de NS in beroep gaat tegen de boete.

ProRail is eveneens niet blij met de boete. ,,Het zit me dwars, niet vanwege het geld maar door de reputatieschade die het oplevert”, zei topman Pier Eringa. ,,Het is deels een gevolg van een erfenis uit het verleden. Daar worden we nu voor gestraft.”

Dijksma ontkende donderdagochtend dat de NS is verrast door de boete. Volgens haar is er wel degelijk contact geweest. ,,Wij weten altijd van elkaar wat we doen”.