nederland

Crowdfunding Hemweg al boven vijf miljoen

Door ANP - 17 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – Een geldinzamelingsactie om de kolencentrale Hemweg te kunnen kopen en te sluiten, heeft al meer dan vijf miljoen euro opgeleverd. Ruim 41.000 particulieren en organisaties hebben meegeboden. Anderhalve week geleden startte de crowdfunding onder het motto ‘Wij willen #Hemweg’. Maandagochtend stond de teller op 5.083.352 euro.

De initiatiefnemers willen dat de vervuilende kolencentrale sluit. Verschillende partijen doen – met grote bedragen – mee, zoals duurzame-energieleverancier Vandebron, Triodos Bank en de Stichting DOEN. Ook Greenpeace en het burgerinitiatief Hete Kolen hebben zich aangesloten.

Eigenaar Nuon liet eerder weten open te staan voor vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale, maar gaf daarbij aan dat dat 55 miljoen euro gaat kosten. Het grootste deel van dat bedrag zou bestemd zijn voor een vertrekregeling voor de ruim tweehonderd werknemers.