nederland

Crowdfunding voor sluiting Hemwegcentrale

Door ANP - 07 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – Onder het motto ‘Wij willen #Hemweg’ is vrijdag een crowdfundingsactie gestart om de omstreden Hemwegcentrale in Amsterdam dicht te krijgen. Het publiek wordt opgeroepen geld te doneren, naast de 5 miljoen euro die verschillende partijen al bereid zijn op tafel te leggen.

Onder meer duurzame-energieleverancier Vandebron, Triodos Bank en de Stichting DOEN willen elk een miljoen bijdragen. Ook de gemeente Amsterdam wil onder voorwaarden voor een miljoen euro meedoen om de kolencentrale te sluiten. Sinds vrijdag zijn daarnaast Greenpeace en het burgerinitiatief Hete Kolen bij de actie aangehaakt.

Eigenaar Nuon liet eerder al weten best open te staan voor vervroegde sluiting van de Hemwegcentrale, maar dat dat 55 miljoen euro gaat kosten. Het grootste deel van dat bedrag zou bestemd zijn voor een vertrekregeling voor de ruim tweehonderd werknemers.