nederland

Cyber Commando voor het eerst op missie

Door ANP - 12 april 2017

RUKLA (ANP) – De nieuwe cybereenheid van het leger is voor het eerst mee op een buitenlandse missie. Het Defensie Cyber Commando (DCC) werd dit jaar operationeel en is nu mee naar Litouwen. Daar zijn 270 Nederlandse militairen ingezet tegen de Russische dreiging.

,,Mensen van het Cyber Commando zijn bij ons”, bevestigt majoor Ruud Lenoir, de bevelhebber van de Nederlandse eenheid in de Baltische staat. Het DCC is betrokken bij de inzet in Litouwen, maar om ,,operationele redenen gaan we verder niet in op de details”, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Met het DCC beschermt Defensie zijn eigen digitale netwerken, maar kunnen ook offensieve operaties worden uitgevoerd. De digitale eenheid telt in totaal ongeveer tachtig mensen.

Desinformatie

Moskou zal de missie in Litouwen proberen te ondermijnen onder meer door desinformatie te verspreiden, waarschuwde het kabinet vorige maand. ,,Ook moet er rekening mee worden gehouden dat Rusland zal trachten met cyberaanvallen informatie in te winnen over de activiteiten van de multinationale battlegroup”.

Nederlandse militairen zijn nog niet het slachtoffer geworden van deze Russische tactiek. Wel verschenen er al gemanipuleerde foto’s van de Duitse commandant van de NAVO-inzet in Litouwen op sociale media en dook ‘nepnieuws’ op over een jonge Litouwse die verkracht zou zijn door een dronken NAVO-militair.

,,Ze willen ons zwart maken”, zegt Lenoir. Direct nadat het nepbericht over de verkrachting was verschenen, is er contact geweest met de lokale bestuurders om mogelijke onrust weg te nemen. Die strategie heeft volgens de majoor goed gewerkt.