nederland

Dijsselbloem op Koningsdag naar EU-parlement

Door ANP - 05 april 2017

STRAATSBURG (ANP) – Jeroen Dijsselbloem is bereid op 27 april, Koningsdag, naar Straatsburg af te reizen voor een plenair debat over Griekenland. Dat blijkt uit een brief die hij woensdag naar de voorzitter van het Europees Parlement heeft gestuurd. ,,Ik ben op 26 april beschikbaar in de late middag. De 27e is een nationale feestdag maar ik kan dan de hele dag.”

De demissionair minister van Financiën, tevens eurogroepvoorzitter, antwoordt daarmee op een ‘formele protestbrief’ van voorzitter Antonio Tajani die eerder woensdag openbaar is gemaakt. Daarin haalt hij uit naar Dijsselbloem omdat die een uitnodiging voor een debat afgelopen dinsdag afsloeg vanwege andere verplichtingen. Het parlement vindt dat ,,onaanvaardbaar”. Tajani wijst erop dat het de tweede keer binnen twee maanden is dat Dijsselbloem weigert naar het parlement te komen.

Volgens Tajani is de eurogroepvoorzitter, ,,respectloos”. Zijn gebrek aan ,,normale hoffelijkheid” is problematisch voor de samenwerking en zijn verantwoordingsplicht, schrijft hij. In zijn antwoord stelt Dijsselbloem dat hij zich ,,volledig” inzet voor samenwerking met het parlement.

“Oneerbiedwaardige opstelling”

Tajani’s brief was het gevolg van de commotie maandag in het parlement over Dijsselbloems afzegging van het debat. ,,Ik breng u hierbij de unanieme ontstemming en teleurstelling over uw oneerbiedwaardige opstelling over van het parlement.”

Dijsselbloem schreef vorige week al aan Tajani dat hij op 4 april niet kon. Bovendien was hij op 21 maart nog in de commissie economische en monetaire zaken (ECON) van het parlement geweest. Daarop antwoordde Tajani dat ,,een gedachtenwisseling in ECON, hoe belangrijk ook, op geen enkele manier in de plaats kan komen van deelname aan een plenair debat.”

De Europese fractievoorzitters veegden maandag de vloer aan met Dijsselbloem die ook onder vuur ligt wegens een interview in een Duitse krant. ,,Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen (‘Schnaps und Frauen’) uitgeven om daarna om hulp te vragen’’, zei hij daarin. In Zuid-Europa wordt dit opgevat als een sneer naar hun uitgavenpatroon vóór de financiële crisis.