nederland

Dijsselbloem ‘viert’ Koningsdag in EU-parlement

Door ANP - 07 april 2017

VALLETTA (ANP) – Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaat op 27 april, Koningsdag, in debat met het Europees Parlement. De demissionair minister van Financiën zei vrijdagmorgen op Malta dat die afspraak is gemaakt, nadat hij eerdere uitnodigingen tot ontstemming van de fractieleiders afsloeg. ,,Ik ga om te debatteren over Griekenland”, zei hij.

De kans is groot dat Dijsselbloem stevig wordt aangepakt want het parlement lust hem rauw. In een ‘formele protestbrief’ van afgelopen woensdag noemt voorzitter Antonio Tajani hem ,,respectloos” en verwijt hij hem gebrek aan ,,normale hoffelijkheid”. Het was dinsdag de tweede keer binnen twee maanden dat Dijsselbloem niet kwam opdraven. Het parlement vindt dat ,,onaanvaardbaar”. Ook zijn vermeende neerbuigende kijk op de Zuid-Europese begrotingsdiscipline wekt woede op.

Dijsselbloem bood in antwoord op Tajani aan 26 of 27 april naar de plenaire zitting in Brussel te komen. ,,De 27e is een nationale feestdag maar ik kan dan de hele dag”, schreef hij woensdag.