nederland

Eritreeërs nog niet weg uit congrescentrum

Door ANP - 14 april 2017

VELDHOVEN (ANP) – Honderden jonge Eritreeërs verblijven vrijdagavond nog steeds in conferentiecentrum Koningshof in Veldhoven. Burgemeester Jack Mikkers bepaalde eerder op de dag dat ze om 20.00 uur weg moesten zijn, maar iets na dat tijdstip waren de bezoekers nog binnen.

,,Er is nog steeds druk overleg gaande”, vertelde een woordvoerster van de gemeente Veldhoven. ,,De prioriteit ligt bij het vertrek van de conferentiegangers, maar het is nog niet precies duidelijk hoe een en ander georganiseerd wordt.”

Op het terrein zijn veel politiemensen aanwezig, inclusief mobiele eenheid. Erboven hangt een politiehelikopter.

Jongerenbeweging

Ruim vijfhonderd Eritreeërs zijn naar Veldhoven gekomen voor een bijeenkomst van een jongerenbeweging. Die heeft nauwe banden met het autoritaire regime dat de dienst uitmaakt in het Afrikaanse land. De rechterhand van president Isaias Afewerki zou komen spreken.

Eritreeërs die het regime juist zijn ontvlucht, demonstreerden donderdag bij het congrescentrum aan de rand van Veldhoven. Nadat tijdens de betoging ongeregeldheden waren uitgebroken, besloot de burgemeester de conferentie te verbieden om de openbare orde te beschermen. De organisatie hoopte vrijdag het verbod via de rechter ongedaan te maken, maar kreeg nul op het rekest.