nederland

‘Geef burger potje voor leven lang leren’

Door ANP - 04 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Iedere volwassen Nederlander moet een eigen potje krijgen om zich zijn leven lang te kunnen bijscholen. Dat vindt een commissie die door minister Jet Bussemaker was gevraagd advies uit te brengen over het zogenoemde ‘leven lang leren’. Dit scholingsbudget, de ‘individuele leerrekening’, wordt gevuld door de overheid, door werkgevers en door de budgethouder zelf, als het aan de commissie ligt.

De commissie, onder leiding van voormalig GroenLinks-leider Jolande Sap, wijst erop dat de vaste baan voor het leven van voorheen nauwelijks meer voorkomt. Omdat de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld de opkomst van robots snel verandert, dreigen mensen die niet verder leren buiten de boot te vallen, waarschuwt zij.

Behalve een leerrekening moet er ook een digitaal cv komen waarin alle kennis én ervaring van de eigenaar wordt vastgelegd.