nederland

Hennis wil ook na 2017 inzet in Litouwen

Door ANP - 10 april 2017

RUKLA (ANP) – Nederlandse militairen moeten ook na 2017 in Litouwen blijven. Dat zei minister Jenaine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag tijdens een bezoek aan de militairen in Litouwen.

Hennis is ,,niet van plan eind 2017 direct te stoppen” met de missie. ,,Maar er zal ook gekeken worden wat andere bondgenoten kunnen doen”, aldus de bewindsvrouw. ,,Er worden hier enorme investeringen gedaan.”

Ongeveer 270 Nederlandse militairen zijn in de Baltische staat ,,ter afschrikking en gerustelling”. De NAVO besloot vorig jaar juli tot de missie vanwege de ,,zorgwekkende” opstelling van de Russen. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra NAVO-militairen.

Slecht signaal

De Litouwse minister van Defensie, Raimundas Karoblis, ziet de NAVO-militairen ook niet snel vertrekken. ,,Dat zou een zeer slecht signaal zijn.” Hij verwacht ook dat de Nederlandse militairen in zijn land langer blijven dan tot eind dit jaar.

De missie in Litouwen staat onder leiding van de Duitsers. Verder wordt er samengewerkt met Belgische, Noorse, Luxemburgse en Litouwse troepen.