nederland

Hof: wapenhandelaar Kouwenhoven schuldig

Door ANP - 21 april 2017

DEN BOSCH (ANP) – Zakenman Guus Kouwenhoven (74) is vrijdag in zijn heropende strafzaak schuldig verklaard aan wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia tussen 2000 en 2003. Welke straf hij krijgt, wordt later bekend. Tegen Kouwenhoven is in februari twintig jaar celstraf geëist.

De rechtbank veroordeelde Kouwenhoven in 2006 alleen voor wapensmokkel tot acht jaar cel, na een eis van twintig jaar. Het hof sprak hem twee jaar later echter volledig vrij wegens gebrek aan bewijs, vooral omdat vele getuigen tegenstrijdig en wisselend verklaarden. Op verzoek van de aanklager werd de zaak door de Hoge Raad heropend.

Kouwenhoven heeft de beschuldigingen altijd ontkend. In 2007 werd hij na twee jaar voorarrest vrijgelaten. Om medische redenen was hij niet bij de behandeling van de heropende zaak in Den Bosch.