nederland

Huis Bandidosbaas ten onrechte gesloten

Door ANP - 05 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren heeft het huis van de Limburgse Bandidosbaas Harrie Ramakers in Nieuwstadt in maart 2014 ten onrechte gesloten. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Hessels ging over tot sluiting nadat onbekenden tot twee maal toe een aanslag op de woning hadden gepleegd. Dat gebeurde vlak nadat Ramakers president was geworden van de Bandidos in Limburg.

In januari 2016 stelde de rechtbank Ramakers al in het gelijk in een beroep tegen de sluiting. Ook een poging van de verhuurder om Ramakers zijn huis uit te zetten, mislukte door ingrijpen van de rechter.

Een burgemeester mag een huis sluiten op basis van ,,gedragingen in de woning” die tot verstoring van de openbare orde leiden. In dit geval ging het om iets wat buiten de woning gebeurde, en dus was er geen sluitingsgrond, aldus de Raad van State, die hiermee de redenering van de rechtbank volgt.