nederland

ICT-rapport Rekenkamer Rotterdam openbaar

Door ANP - 06 april 2017

ROTTERDAM (ANP) – De Rekenkamer Rotterdam brengt donderdag alsnog het rapport uit over de kwetsbare ICT-beveiliging van de gemeente.

Daaruit zijn niet de door het college van B en W gewraakte passages verwijderd, zei directeur Paul Hofstra van de Rekenkamer na afloop van een persconferentie van wethouder Adriaan Visser (financiën, organisatie). Wel zijn er enkele passages herschreven, maar het rapport blijft gewoon overeind staan, aldus Hofstra.

Visser en het college hadden de Rekenkamer juist gevraagd om uitstel om eventuele beveiligingsgaten te kunnen dichten. Wethouder Visser noemde donderdag berichten over de agenda en de beveiliging van burgemeester Ahmed Aboutaleb ,,ongehoord”. Hij zegt het ,,niet oké” te vinden om publiekelijk over diens beveiliging te spreken.

Uitstel

Volgens Hofstra staat daarover niets het rapport. Hij sluit niet uit dat in eerdere versies daarover wel opmerkingen hebben gestaan, maar die zijn daaruit verdwenen.

Wethouder Visser stelde op de ingelaste persconferentie nagenoeg alle beveiligingsaanbevelingen van de Rekenkamer over te nemen. Wel vond hij het ,,zeer onverstandig” sommige passages in de huidige vorm openbaar te maken. Hij herhaalde het verzoek om uitstel, opdat de gemeente de tijd krijgt om de gaten te dichten en de risico’s te verkleinen.

Volgens Visser zijn de computersystemen van de gemeente Rotterdam van buitenaf niet te hacken. Van binnenuit zou dat wel kunnen, maar dan zou iemand langdurig en ongestoord van binnenuit in een van de gemeentelijke gebouwen aanwezig moeten zijn. Penetratiepogingen die van binnenuit zijn gedaan in het kader van het onderzoek door de Rekenkamer zijn ontdekt, aldus Visser.