nederland

Kabinet hoopt nog op inkeer Sint-Maarten

Door ANP - 07 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) hoopt dat Sint-Maarten alsnog zelf een onafhankelijke integriteitskamer instelt. Als de eilandregering niet tot inkeer komt, dan dwingt Nederland dat af.

Sint-Maarten stemde in 2015 al in met de komst van het instituut, dat de corruptie moet gaan bestrijden, maar heeft volgens Plasterk ,,die afspraken nu eenzijdig van tafel geveegd”. De minister is ,,not amused”.

De Rijksministerraad van Nederland en de Antillen samen heeft nu ingegrepen en vrijdag tot oprichting van de integriteitskamer besloten, maar wacht nog op een oordeel van de Raad van State. Dat geeft Sint-Maarten de tijd om nog zelf ,,uit te voeren wat we eerder hebben afgesproken”, zei Plasterk.

Nederland dwong afgelopen week ook al af dat Curaao de uitgeschreven verkiezingen doorzet. Verder stak Den Haag een stokje voor een quotum van Curaaos personeel. Plasterk bezweert dat de samenloop op toeval berust.