nederland

Kamer herdenkt aanslag in Stockholm

Door ANP - 11 april 2017

DEN HAAG (ANP) – In de Tweede Kamer is dinsdagmiddag de aanslag in de Zweedse hoofdstad Stockholm herdacht. ,,Jullie zijn niet alleen. Nederland staat naast jullie”, zei premier Mark Rutte tegen de Zweedse bevolking. Rutte sprak van een ,,aanval op onze manier van leven”. Bij de herdenking was ook de Zweedse ambassadeur aanwezig.

Een 39-jarige Oezbeek reed vrijdagmiddag met een gestolen vrachtwagen in op publiek in een drukke winkelstraat in het centrum van de stad. Hij ramde daarna de ingang van een warenhuis. Vier mensen kwamen om het leven en vijftien raakten gewond. Onder de doden waren een Belg en een Brit.

De verdachte heeft bekend dat hij de terroristische daad heeft uitgevoerd, liet zijn advocaat dinsdag weten. De man was bekend bij de Zweedse politie omdat hij sympathieën koesterde voor radicaalislamitische bewegingen zoals Islamitische Staat. Hij stond op een lijst van gezochte personen omdat hij het land moest worden uitgezet.