nederland

Kamer wil ‘briefgeheim’ moderniseren

Door ANP - 12 april 2017

DEN HAAG (ANP) – De bescherming van het brief- en telefoongeheim in de grondwet is door alle nieuwe vormen van communicatie niet meer van deze tijd en moet worden gemoderniseerd. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) kreeg hier woensdag ruime steun voor in de Tweede Kamer.

Het briefgeheim staat sinds 1848 in de grondwet en het telefoon- en telegraafgeheim sinds 1983. Maar veel communicatie, zoals mailen en appen, verloopt via heel andere kanalen zoals internet.

,,Hopeloos achterhaald”, aldus VVD-Kamerlid Sven Koopmans. In artikel 13 van de grondwet moet daarom komen te staan dat ,,iedereen recht heeft op eerbiediging van zijn brief- en telecommunicatiegeheim”.

Tweede Kamerleden hebben daar nog wel vragen over. Martin Bosma van de PVV wilde bijvoorbeeld weten of alle communicatiemiddelen hier dan onder vallen.