nederland

Kievitsnesten leeggeroofd in Brabant

Door ANP - 10 april 2017

WINTELRE (ANP) – Weidevogelbeschermers en de politie in Brabant constateren een opmerkelijke toename van leeggeroofde kievitsnesten in de grensregio. In de afgelopen weken hebben dieven bijvoorbeeld al toegeslagen in Gilze, Wintelre en Someren. In Wintelre werden dieven betrapt met 27 eieren. De eieren worden verkocht als delicatesse of machinaal uitgebroed om de jonge vogels te verkopen, aldus coördinator soortenbescherming Jochem Sloothaak van het Brabants Landschap maandag.

Als mogelijke oorzaak van de toename noemt Sloothaak het verbod op het rapen van kievitseieren dat sinds vorig jaar geldt in Friesland. Ook de levendige vogelhandel in België speelt vermoedelijk een rol, denkt hij. ,,We merkten vorig jaar al een toename maar dit seizoen is echt bizar.”