nederland

Koenders: zorgen over uitslag Turks referendum

Door ANP - 17 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) spreekt zijn zorgen uit over de voorlopige uitslag van het Turkse referendum over de aanpassing van de grondwet. ,,Deze grondwetswijzigingen concentreren veel macht in één persoon. De Europese Unie zal het verdere verloop kritisch moeten beoordelen”, aldus de minister maandag.

Turkse kiezers stemden tijdens het referendum met nipte meerderheid voor het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden. ,,Net als de Hoge Vertegenwoordiger van de EU en de secretaris-generaal van de Raad van Europa roep ik Turkije op de aanbevelingen van de Raad van Europa, waar Turkije lid van is, op te volgen”, stelt Koenders.

Volgens Koenders geeft de uitslag aan dat de bevolking verdeeld is. Hij stelt eveneens dat de invoering van de doodstraf via een eventueel referendum een breuk zou zijn met de Europese waarden.