nederland

Koons bij de Bijenkorf (maar niet te koop)

Door ANP - 10 april 2017

AMSTERDAM/GRONINGEN (ANP) – ‘Christus en het lam’ van kunstenaar Jeff Koons is tot en met donderdag te zien in de Bijenkorf in Amsterdam. Het Groninger Museum laat het daar tijdelijk zien. Het memoreert er een kunsthistorisch jubileum mee.

Het is deze week een eeuw geleden is dat de Franse kunstenaar Marcel Duchamp een urinoir voor een tentoonstelling indiende en daarmee iets wel heel gewoons als kunst wilde laten zien. Het museum draait deze gedachte om en toont een kunstwerk op een wat minder verheven plek: op de afdeling accessoires van een warenhuis.

,,Sinds de actie van Duchamp in 1917 kan alles en niets kunst zijn en staan kenners en niet-kenners soms radeloos voor de scheppingen van moderne kunstenaars. En hoe ondoorgrondelijk veel hedendaagse kunst nu ook lijkt, elke progressieve artiest moet zich laten meten aan deze revolutionaire act van toen”, verklaart het museum de actie.

‘Christus en het lam’ uit 1988 is sinds 1994 in het Groninger Museum. Op Goede Vrijdag keert het daar terug.