nederland

Koren zingen in één keer alle psalmen

Door ANP - 06 april 2017

UTRECHT (ANP) – Het Nederlands Kamerkoor gaat met drie andere koren op 1 en 2 september in Utrecht alle psalmen uit het Bijbelboek Psalmen zingen. Dat gebeurt in twaalf concerten van elk een uur. Alle psalmen komen aan bod, maar heel verschillend: in diverse talen, in oude of nieuwe vertaling en op (zeer) oude of speciaal gecomponeerde nieuwe muziek.

In totaal komen er ook 150 componisten aan te pas. Verschillende hedendaagse componisten gaan een psalm van nieuwe muziek voorzien, onder wie de Amerikaan David Lang en de Libanees Zad Moultaka.

Het Kamerkoor, dat tachtig jaar bestaat, organiseert het evenement in samenwerking met het Festival Oude Muziek, De Balie en Creative Court. De andere koren zijn The Tallis Scholars, The Choir of Trinity Wall Street en Det Norske Solistkor.

,,De psalmen staan symbool voor de menselijke maat en benaderen grote levensvragen. De thematiek van de psalmen is universeel: verlies, compassie, troost, hoop. Ook nu zien we vluchtelingen op zoek naar een veilig onderkomen, leiders die hun macht misbruiken, mensen die angst boven moed stellen, of moed boven angst”, aldus de organisatie.