nederland

Meer vertrouwen in onafhankelijkheid rechters

Door ANP - 10 april 2017

BRUSSEL (ANP) – Steeds meer Nederlanders beschouwen de rechtspraak als onafhankelijk. Ruim driekwart (76 procent) heeft er vertrouwen in, terwijl dat in 2016 nog 72 procent was. Een kwart van de bevolking ziet rechters zelfs als zeer onafhankelijk. Dat was een jaar eerder 16 procent.

Dat blijkt uit het Justitie Scorebord 2017 dat de Europese Commissie maandag presenteerde. Nederland staat in de top vijf van de Eu-landen als het gaat om vertrouwen in rechters. Denemarken voert de lijst aan.

Acht procent van de Nederlandse bevolking vindt dat rechters vatbaar zijn voor druk van economische belangen. Eenzelfde groep stelt dat ingrepen of druk van de overheid en de politiek de onafhankelijkheid onder druk zetten.

Relatief weinig

Nederland telt vergeleken met andere EU-landen relatief weinig rechters: 14 per 100.000 inwoners. In Luxemburg, Hongarije en Slovenië zijn dat er meer dan 40. In Denemarken (7) en Ierland (3) zijn het er veel minder.

De snelheid waarmee rechtszaken worden afgehandeld in Nederland was in 2015 gemiddeld 87 dagen, iets minder dan de jaren ervoor. Dat is goed voor een toptienpositie.

Nederland besteedde in 2015 per hoofd van de bevolking 111 euro aan rechtbanken en gerechtshoven. Zes van de 27 andere lidstaten gaven meer uit. Luxemburg was met 184 euro lijstaanvoerder.