nederland

Nederland in kopgroep voorlopige hechtenissen

Door ANP - 20 april 2017

BRUSSEL (ANP) – Nederland zit in de Europese kopgroep met het aantal mensen in voorlopige hechtenis. Met 43,4 procent van de totale gevangenispopulatie ligt Nederland ver boven het gemiddelde van 25 procent in de 47 Europese landen die lid zijn van de Raad van Europa.

Dat schrijft het comité ter voorkoming van marteling van de raad in zijn donderdag in Brussel gepresenteerde jaarverslag over 2016. Voorlopige hechtenis kan een zware psychologische impact hebben: het risico op zelfmoorden is aanzienlijk groter dan bij veroordeelde gevangenen, waarschuwt voorzitter Mykola Gnatovsky.

Ook onder meer Albanië, Moldavië, Zwitserland en Denemarken tellen meer dan gemiddeld arrestanten die in detentie wachten op de afronding van een gerechtelijk onderzoek en een vonnis. Soms gebeurt dat onder bedenkelijke omstandigheden. Vooral overbezetting komt veel voor, maar dat is in Nederland niet het geval.

Het comité pleit voor alternatieven als borgsommen, huisarrest, intrekking van paspoorten, elektronische banden en ondertoezichtstelling, ook voor buitenlanders.