nederland

‘Onbeheerde nalatenschap moet naar Rijkskas’

Door ANP - 08 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Als het aan demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ligt, komt spaargeld van overledenen die geen erfgenamen hebben, in de Rijkskas terecht. Financiële instellingen, zoals verzekeraars en banken, mogen het geld nu nog houden als zich geen nabestaanden of andere erfgenamen melden.

Jaarlijks overlijden in Nederland honderden mensen zonder dat iemand aanspraak maakt op de nalatenschap. Zo’n onbeheerde nalatenschap wordt soms afgehandeld door het Rijksvastgoedbedrijf, aldus een woordvoerder van het ministerie na een bericht zaterdag in het AD.

Plasterk wil dat banken en verzekeraars hun slapende tegoeden altijd aanmelden bij, of overdragen aan het Rijksvastgoedbedrijf.

Als onduidelijk is of zich toch niet iemand meldt, komt het geld terecht in een zogenoemde consignatiekas, waar het twintig jaar beschikbaar blijft voor rechthebbenden.