nederland

Onderzoeksraad: Shell liet steken vallen

Door ANP - 20 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Shell Moerdijk heeft steken laten vallen bij het inschatten van veiligheidsrisico’s. Mede daardoor is het mogelijk geweest dat maar liefst 68 dagen lang 27 ton van de zeer gevaarlijke en kankerverwekkende stof ethyleenoxide ongemerkt in de buitenlucht terecht heeft kunnen komen. Dat meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het donderdag verschenen rapport over het lek bij Shell.

Het lek werd eind januari vorig jaar ontdekt. Hoewel er geen gevaar was voor de gezondheid van de medewerkers en omwonenden, omdat de uitstoot op ruim twintig meter hoogte gebeurde, kan ethyleenoxide bij directe blootstelling leiden tot ernstige gezondheidsschade.

,,Shell Moerdijk schatte vooraf het risico van een omvangrijke emissie van ethyleenoxide laag in”, concludeert de Onderzoeksraad. De maatregelen om een ongeplande uitstoot te voorkomen en te detecteren, waren niet voldoende.