nederland

Otter terug in Naardermeer

Door ANP - 02 april 2017

HILVERSUM (ANP) – Voor het eerst sinds vijftig jaar zwemt er weer een otter rond in het Naardermeer. Dat zei boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten zondagochtend in het VARA-radio-programma Vroege Vogels.

Boswachters hebben de otter op twee verschillende plekken op twee verschillende dagen in het Naardermeer op een cameraval waargenomen. In november vorig jaar was al een otter aan de rand van het natuurgebied gespot, bij de natuurverbinding tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer. Maar nu was het er midden in.

,,Dat het dier er zich thuis voelt, betekent dat het gebied steeds meer op orde begint te raken. Een otter staat bovenaan de voedselpiramide. Hij komt alleen als er voldoende voedsel is in het water, het water schoon is, het veilig is te bereiken en er plekken zijn om te rusten overdag en ’s nachts”, aldus Hoogenstein.

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 gescheiden door een drukke provinciale weg, maar onder de weg liggen nu twee faunapassages. Veel otters worden in ons land doodgereden.