nederland

Pechtold verwacht meer geld voor veiligheid

Door ANP - 12 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Een volgend kabinet gaat waarschijnlijk ook de komende jaren extra geld uittrekken voor veiligheid. Die verwachting sprak D66-leider Alexander Pechtold woensdag uit, voorafgaand aan het formatieoverleg. De onderhandelende partijen krijgen woensdag gezelschap van onder anderen Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en AIVD-baas Rob Bertholee.

Pechtold benadrukte dat de trend van bezuinigingen de afgelopen jaren is gekeerd, en denkt dat die lijn wordt voortgezet. ,,Bij dit kabinet is al een trendbreuk gemaakt. Niet meer bezuinigen op Defensie en meer geld erbij. En een trendbreuk betekent niet dat je dat na twee jaar laat vallen.”

Pechtold zei verder vooral benieuwd te zijn naar een analyse van de internationale veiligheid. Naast Middendorp en Bertholee nemen ook Onno Eichelsheim, directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, en een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken plaats aan de onderhandelingstafel.

De experts waren niet erg loslippig. Middendorp wilde alleen zeggen dat hij ,,alle vragen heeft kunnen beantwoorden”. Bertholee liet weten zijn tafelgenoten te hebben geïnformeerd ,,over de dreigingen en risico’s voor Nederland”, maar weidde verder niet uit.