nederland

Pierre Janssen herleeft op diverse fronten

Door ANP - 02 april 2017

ARNHEM/SCHIEDAM (ANP) – Pierre Janssen, de man die ruim een halve eeuw geleden via de televisie hele volksstammen vaak voor het eerst in contact bracht met beeldende kunst, herleeft dit jaar op verschillende fronten. Museum Arnhem (waarvan hij directeur was) en Stedelijk Museum Schiedam (waar hij werkte als conservator) organiseren vanaf zaterdag 8 april samen en in beide gebouwen een expositie over hem: ‘In de greep van de kunst’. En dan komt er komende week ook nog een boek over hem, geschreven door Petra Timmer.

Janssen (1926-2007), slungelig, bibberig en ontwapenend, vertelde over kunst op een manier die iedereen kon snappen en nooit uit de hoogte was. Zijn programma Kunstgrepen, dat circa honderd afleveringen beleefde, trok wel twee miljoen kijkers. Echte kunstpausen vonden hem destijds te oppervlakkig. ,,Ik doe niet aan kunstzinnige vorming, maar aan menszinnige vorming”, zei hij volgens Timmer daarop. Er wordt vooral nu weer inspiratie aan zijn aanpak ontleend.

,,Pierre Janssen was een performer, een theaterman, een cabaretier”, zegt Timmer in haar voorwoord op haar boek dat ‘Pierre Janssen; journalist /tv-presentator /museumdirecteur /kunstverteller ‘ heet. ,,Het verklaart zijn brede benadering van het museum, van zijn ongebruikelijke tentoonstellingsconcepten. Het verklaart zijn grote vertelkunst. En het staat in directe relatie tot zijn andere uitzonderlijke talent: dat van leraar. De bevlogen leraar die op onnavolgbare wijze in staat is zijn leerlingen in zijn ban te krijgen en mee te nemen in het avontuur van het kijken.”

Standwerker van de Kunst

Volgens Timmer was Janssen ,,een pionier van nature, goed op de hoogte van ontwikkelingen op zijn werkterrein en in staat deze te verwerken en om te zetten naar een geheel eigen aanpak. Daarin was hij fenomenaal.”

Timmer ging helemaal terug naar het begin van Janssens tv-loopbaan. Tv-regisseur Leen Timp stond aan de wieg daarvan. Ze dook een beschrijving op van Pierres televisiedebuut in 1959, geschreven door Dimitri Frenkel Frank: ,,De lange botten en pezen helemaal verwrongen van de zenuwen, maar op het moment dat hij in het oog van de camera keek veranderde hij in een bizar maar opzwepend demagoog, een door heilig vuur gedreven Standwerker van de Kunst. Zo krachtig was zijn werking op het tv-scherm, zo weerloos bleek het koude glas tegen zoveel warme overtuiging.”